ATP4SME

Promovarea Turismului Accesibil in Intreprinderile Mici si Mijlocii

Erasmus+
ATP4SME
 

In perioada 1.09.2014 - 31.08.2016, Asociatia pentru Turism Bucovina deruleaza in parteneriat proiectul "ATP4SME - Accessible Tourism Promoter for Small and Medium Enterprises" (Promovarea Turismului Accesibil in Intreprinderile Mici si Mijlocii), care are ca obiectiv promovarea unui turism accesibil prin implicarea companiilor mici si mijlocii din domeniul turismului. Proiectul a fost initiat in cadrul programului Erasmus+.

In ultimii ani subiectul "accesibilitatii" a devenit de real interes pentru politicile in domeniul afacerilor sau cele publice. Conceptul de accesibilitate se refera la participarea tuturor persoanelor si, in mod egal, a persoanelor cu dizabilitati in societate. Accesibilitatea subliniaza si ideea de sanse egale in participarea la activitati economice, sociale, culturale si recreative.

Turismul accesibil prezinta noi provocari si cerinte sporite in cazul structurilor de cazare, restaurantelor, activitatilor de timp liber sau de wellness. Din pacate, multe companii din turism, in special din Europa de Est, au cunostinte limitate despre modul in care ar trebui organizate si dotate astfel incat sa fie accesibile pentru toti. Aici nu vorbim doar de probleme "tipice", care, de exemplu, exista pentru utilizatorii de scaune cu rotile sau persoanele oarbe. Exista, de asemenea, o lipsa de oferte pentru persoanele cu alergii sau astm. In acest context, s-a aratat ca ofertele "fara bariere" sunt binevenite si interesante de asemenea pentru persoanele care nu s-ar descrie ca persoane cu handicap. Cu alte cuvinte, un loc care este accesibil pentru utilizatorii de scaune cu rotile este foarte util si pentru persoanele in varsta sau pentru familiile cu carucioare sau cu biciclete. Astfel, turismul accesibil reprezinta o oportunitate economica pentru regiunile turistice. Datorita schimbarilor demografice din Europa, nevoia de oferte accesibile va creste considerabil.

Pentru a promova turismul accesibil, parteneriatul initiat intentioneaza sa transfere experienta si cele mai bune practici din regiunea Brandenburg din Germania, prin formare profesionala in domeniul turismului accesibil pentru intreprinderile mici si mijlocii. Rolul acestui training este transformarea pe termen lung a unei intreprinderi turistice intr-o intreprindere "fara bariere", care ofera servicii accesibile.

Parteneriatul ce va pune in aplicare acest proiect este format din trei asociatii turistice, o camera de comert, o universitate care ofera formare profesionala in domeniul turismului, precum si o intreprindere sociala in domeniul accesibilitatii. Acest tip de parteneriat nu asigura numai implicarea directa a grupului tinta, ci asigura, de asemenea, o mare calitate a formarii si a materialelor propuse.

Datorita tipului de parteneriat, consortiul prevede un impact distinct al proiectului si a rezultatelor acestuia. Printre acestea enumeram:

Dintre activitatile specifice ale proiectului mai mentionam:

Principalul grup tinta pentru activitatile planificate sunt IMM-urile din sectorul turismului, in special hoteluri, restaurante, centre wellness si de agrement. In ceea ce priveste activitatile de diseminare, grupul tinta este extins pentru a include, de asemenea, asociatii de turism, operatori de turism, furnizorii de educatie si formare profesionala si reprezentanti - organizatii ale persoanelor cu handicap.

Pagina web a proiectului: www.atp4sme.org

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

Tags: Erasmus+

Tipărire