ECOTOUR

Management of Efficient Energy in Tourism Industry

Lifelong Learning
ECOTOUR
 

Asociatia pentru Turism Bucovina deruleaza în perioada 1.01.2014 - 31.12.2015 proiectul ECOTOUR - Management of Efficient Energy in Tourism Industry, proiect finantat de catre Uniunea Europeana (Leonardo da Vinci Lifelong Learning Programme, Transfer of Innovation, id LLP-LdV/TOI/2013/RO/026).

Proiectul ECOTOUR are scopul de a transfera know-how si exemple de bune practici în domeniul educatiei vocationale (ECVET) folosind calificarea Manager Energetic în domeniul Turismului (Tourism Energy Manager) ca exemplu de calificare. Îmbunatatirea mobilitatii transnationale în formarea de Manageri energetici va fi realizata prin transferul de know-how si materialele rezultate din cadrul parteneriatului transnational.

Consortiul este format din structuri universitare, institute de cercetare, autoritati regionale, asociatii de turism, furnizorii VET, asociatii de eficienta energetica din România, Austria, Italia, Spania, Olanda, Finlanda.

Obiectivele Proiectului

 • Punerea în aplicare a principiilor ECVET de formulare a rezultatelor învatarii, formularea unitatilor de învatare, template-uri pentru memorandumul de întelegere (MoU) si acordul de învatare (LA) pentru calificarea Manager Energetic in Turism. Metodologia de evaluare, validare si recunoastere a unitatilor de învatare va fi creata prin teste-pilot, care vor îmbunatati sistemul ECVET pentru turism si pentru alte sectoare.
 • Crearea unei platforme de e-learning, care va fi testata în cadrul consortiului. Acest instrument de auto-învatare va fi gratuit pentru toate partile interesate si pentru utilizatorii finali potentiali: profesori si formatori, manageri si personalul din hoteluri, pensiuni, restaurante, agentii de turism, producatori si furnizori pentru industria ospitalitatii. Experienta de învatare a participantilor la testul pilot va fi certificata prin diplomele acordate de catre consortiu.
 • Proiectul ofera un raspuns din perspectiva sistemului de formare vocationala si de credite transferabile (VET si ECVET) la nevoile identificate pe piata fortei de munca, prin elaborarea profilului unui nou loc de munca în industria turismului: Tourism Energy Manager / Manager Energetic in Turism. Nevoia acestui nou profil ocupational a fost identificata în Planurile de actiune în domeniul turismului din tarile partenere. Scopul este de a consolida cooperarea între furnizorii de educatie vocationala si profesionistii din turism (angajatori, institutiile de învatamânt si formare profesionala, autoritatile publice competente din industria turismului).

Partenerii din cadrul acestui proiect sunt:

 • NERDA - North-East Regional Development Agency (RO)
 • ENERGON ENERGIE - UND UMWELTMANAGEMENT GMBH (AT)
 • Fundación Fundecyt Parque Científico y Tecnológico de Extremadura (ES)
 • Asociación Valenciana de Empresas del Sector de la Energía (ES)
 • Fundación para el Desarrollo y la Innovación Tecnológica (ES)
 • KAINUUN ETU OY (FI)
 • ASOCIATIA PENTRU TURISM BUCOVINA (RO)
 • EUROCREA MERCHANT SRL (IT)
 • Stichting Business Development Friesland (NL)

Pagina web a proiectului: www.ecotourplatform.com

Tags: Lifelong Learning

Tipărire